top of page

NIGHT RIDER

words: Stefan

Dupa câteva coduri galbene și vreo 5 zile de ninsoare cum n-am mai văzut de prea multe ierni, ne-am gandit că se cuvine să profităm de zăpada asta urbană. Într-o seară de vineri, ne-am decis să ieșim în oraș la o vânătoare de spoturi numai bune de dat. Bando și cu Boti și-au anunțat dinainte prezența la Sibiu, așa că ieșirea asta venea ca o mănușă. 
Ciucanii au ajuns pe zonă, am completat brigada cu Fărky,Libos,Silviu si Victor și ne-am dat întâlnire la un spot în apropierea parcului Sub Arini. 
Odată ajunși acolo, am analizat elementul cu pricina și ne-am apucat de treabă.
După eforturi comune, kickerul era tip top, bungee-ul ancorat de capătul podului, Hila pe poziție și Martin cu degetul pe REC.
Câteva speedcheck-uri mai târziu și un bungee întins la maxim de 5 oameni (mersi guys!), am intrat cu viteză pe kicker și hop pe țeavă. Aluneca mai bine decât m-aș fi așteptat! Cu toate astea, la jumătatea ei m-am dat jos să fiu sigur că nu ies în dreapta și...mor.
După cinci duble și-o ezitare în corazon, am dat popul, m-am urcat pe țeavă și am stat pe ea cât am putut de mult. Vedeam cum se apropie sfârșitul...EI
Două blițuri mai târziu, ăla a fost ză shot.
Noapte faină!

Duminică am vrut să încercăm un spot nou, ochit într-o zi când mergeam la pârtie. Dar după ce ne-am lungit la ture prin pădure în Japonia de Sibiu, am hotărât să amânăm acțiunea pe luni seara.
Zis și făcut!
La locul cu pricina, pe un frig de îți lipea nările una de alta, Libos și Fărky s-au apucat de kicker, iar eu curățam conducta de gheață cu răzuitoarea de parbriz a lui Hila. Ultimul lucru pe care mi-l doream era să mi se înfigă cantul într-o bucată de gheață și să zbor în cap de pe conducta “scundă” de aproape 2 m. 
După o vreme kickerul era modelat ca în revistele de profil (mersi no.2). Problema noastră de acum era viteza.. Libos, mai priceput la fizica rectilinie uniforma, mi-a zis: “Aici îți trebuie cam 40-50 la ora”. Eram reticent.
Cu Libos Jaffi și Fărky tragând de bungee i-am dat o tură să văd dacă mă apropiu de viteza necesară. Nici poveste… aveam nevoie de viteză dublă. 
Am trecut la planul B. Ne-am hotărât să incercăm cu mașina lui Tibi condusă de Fărky, iar eu atârnat pe lateral de centură. După proba de viteză am văzut că Fărky poate frâna destul de repede încât să nu ia kickerul pe capotă. Era timpul să încerc un slide. Marșarier până la locul de unde știam că prindem cei 50km/h necesari, am primit ok-ul de la Tibi și full gaz către kicker. Viteza era bună, am intrat pe kicker, am sărit și m-am lăsat în slide. 
Neștiind cât de lung va fi slide-ul, aveam dilema unde să construim o aterizare, așa că trebuia să mă dau jos in plat.
Primul slide de control aterizat în plat a fost ok. Suspensiile țineau.
Am mai dat vreo 2 slide-uri dar nu eram mulțumit 100%  de poziția mea pe conductă și totuși începeam să simt aterizările. 
Încă o încercare!
I-am zis lui Fărky să accelereze ca să alunec mai mult pe conductă și să ma pot lăsa mai bine pe tailuri la tailpress. 
Frână! Am sărit pe conductă și m-am lăsat pe cozi. L-am simțit. Ăla era trickul!
Mulțumit și sătul de șocurile aterizărilor în plat i-am predat ștafeta lui Libos care a scos un 50-50 lung de toată frumusețea.
Realizând tot ce ne-am propus, am încheiat seara. În glorie.

Aventura continua câteva zile mai târziu la o pasarelă pietonală peste calea ferată. Team: Fărky, Tibi, Monkey, Martin și subsemnatul.
Lopătăm ce lopătăm, ducem zăpadă cu pătura lui Monkey pentru că cea de pe scări nu era suficientă. Terminăm kickerul, îmi iau skiurile, urc până la locul de drop in și nu apuc să-mi pun bine casca în cap, că apare un domn îmbrăcat într-o vestă portocalie reflectorizantă. “ACUM să plecați de aici! Sunteti pe proprietatea CFR-ului! Nu aveti ce cauta aici!” M-a surprins promptitudinea cu care a ieșit să ne strice distracția tocmai CFR-ul. Nu putea să aibe și el întârziere de o oră ca rapidul de București? 
Am încercat sa discutăm omenește cu el că nu facem nimic ilegal, nu distrugem nimic și nu deranjăm pe nimeni, ba chiar mai mult i-am curațat scările de zăpadă benevol. N-ai avut cu cine. Consecință: acasa&somn.

Săptămâna de riding urban s-a încheiat cu o seară memorabilă în formație diferită: Hila, Victor și Bobo cu Csobod, plus Găvo. Subemnatul: absent motivat!
Prim element principal: țeava de cartier a lui Victor. 
Ajunși la bloc, Tibi cu Victor se apucă să mute kickerul deja existent mai sus, iar între timp apare și Bobo cu Csobod. Baieții se echipează rapid și Bobo îi dă testul la țeavă cu un 50-50. Apoi vine Victor cu un front board stylish, material bun pentru câteva cadre.
Intr-un final apare și Găvo,  neașteptat de repede totuși având în vedere celebra sa “punctualitate”: “frățiuc îs pe drum, imediat ajung” - zise Gavo intrând în casă.
Se uită la țeavă, strâmbă din nas că e ruptă pe cealaltă parte pe care vrea el să dea slide și decid cu toții să schimbe spotul.
Bobo de ani de zile zice că el vrea să se dea pe o poartă de fotbal. Uite că în seara asta i s-a îndeplinit dorința. Știau băieții un teren mai retras la marginea orașului. N-au mai stat pe gânduri și s-au pornit spre locație. 
Găvo era reticent cu viteza. Bobo pune pariu cu el că este destulă ca să ajungi pe poarta de fotbal din puterea bungee-ului.
Pilotul de teste era clar Bobo și după câteva speedcheck-uri scoate țeava safe cu un 50-50 la stil. Mai insista cateva ture ca poate mai mult dar i-a venit rândul la tras de bungee. Victor bagă o fisă după multă muncă de convingere din partea celorlalți și la final scoate un boardslide ultra stylish.
Ultimul era Găvo și se pare ca el avea nevoie de cea mai multă viteză. Deci bungee-ul trebuia întins către maxim. Așadar multe încercări. Pentru cine nu știe, Găvo este un tip foarte calculat, poate prea calculat și nu face ceva până nu este sigur că scoate 100% din rezultat. 
Reușește să se urce pe poartă după câteva încercări de luat viteză care mai de care mai aerodinamice și scoate un slide în stilul characteristic - atât de lejer încât ai zice că s-a dat un sezon întreg pe poarta aia.
Aparent dintr-o simplă ieșire la o țeavă “de cartier” baieții au ajuns la unul dintre cele mai faine spoturi și au reușit o sesiune de ținut minte.

Mulțumiri tuturor celor care au pus umărul la tot ce am realizat săptamâna ce a trecut și să speram că se mai scutură norii încă o tură să mai bifăm seri dinastea memorabile cu prietenii.
Să ne vedem cu bine la zăpadă!
Ștefan

bottom of page